Головна » 2017 » Березень » 13 » Геній України
02:09
Геній України

Геній України

 

У перші березневі дні ми знову згадуємо імя великого генія словесності, талановитого художника Тараса Григоровича Шевченка. Талант приходить у світ, щоб допомагати людям у пізнанні дійсності. І Тарас Григорович Шевченко допомагав вогненним словом, яскравими фарбами, рішучими вчинками.

На сьогодні налічується 835 творів Шевченка-художника: живописця, рисувальника, гравера. Картини митця беззаперечно доводять, що й у надзвичайно тяжкі роки кріпацтва, заслання, незважаючи на заборони, він не припиняв працювати як художник, а в окремих жанрових композиціях досяг такого високого рівня, якого ще не знало тогочасне образотворче мистецтво.

В образотворчій спадщині Шевченка велике місце посідає портрет. У центрі малюнків – людина, її духовний світ, характер. Митця хвилює поєднання зовнішньої і внутрішньої краси людини. Шевченко за своє недовге життя встиг створити чимало портретів. Малював друзів, інколи випадкових, але чимось привабливих знайомих. Портретна палітра Шевченка досить колоритна, проте чи не найяскравіше почуття, переживання митця передають автопортрети художника. Більшість автопортретів Тарас Григорович Шевченко виконав у переломні моменти свого життя. Вивчення й зіставлення цих картин може дати цікавий матеріал для розкриття душевного стану Шевченка-художника.

Тому 9 березня учні Антонінської ЗОШ І-ІІІ ст. завітали до автопортретної галереї Тараса Григоровича Шевченка. Кожен із автопортретів митця вивершений, досконалий, передає настрій, переживання художника. Проникливо й розумно дивиться на нащадків з автопортретів Т.Г.Шевченко, ніби й зараз він із нами, ніби й зараз з Україною. Разом з тим школярі ще раз доторкнулися до поетичної спадщини Кобзаря. Ті поезії, які читалися на заході, ще раз доводять:

Він був борцем,

Борцем живе між нами

І вічно житиме, крокуючи піснями

Через кордони і крізь даль віків.

 

Шевчук Олександра,

голова учкому Антонінської ЗОШ І-ІІІ ст.

 

Переглядів: 318 | Додав: венера1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar